TEMEL SEO KURALLARI

Web sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkması için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara “SEO Kuralları” diyoruz. Hazırladığımız bu makale ile siteniz için gereken temel arama motoru optimizasyonlarını yaparak sitenizin arama sonuçlarında bulunabilirliğini önemli ölçüde arttırabilirsiniz.

40002e23d5c-a4c8-43be-b805-be59b32f06d4.jpg
100f4baaa2f-2699-43e0-9410-d5aad3efcf49.jpg

SEO Makale sayısıyla doğru orantıda artan bir grafik çizmektedir. Makalelerin sayısı, niteliği, özgünlüğü ve kullanıcı odaklı sağladığı fayda SEO için en etkili kriter olarak değerlendiriliyor. Google’ın son güncellemesinden önce en kaliteli backlinkleri alan , Google’da en tepeye oturuyordu. Google Panda güncellemesinden sonra içerik neredeyse backlinkten daha önemli hale geldi. Mesela aşağıdaki maddelerden biri şöyle :” İçerik En Az 300 Kelime Olmalıdır.” Google çok kapsamlı araştırmalar yaptıktan sonra yararlı bir makalenin en az 300 kelime olabileceğini hesaplamıştır ya da bir ziyaretçi, sitede 3 dakikadan az kalıyorsa Google’ın düşüncesi “ Ziyaretçi bu siteden yararlanamamıştır “ oluyor. O yüzden ilk dikkat etmeniz gereken şey okunabilirliği sağlamak yani makalenizin gerçekten yararlı olmasıdır. Yani önce ziyaretçiyi memnun edeceksiniz daha sonra Google’ı 


SEO Kuralları ile ilgili ilk yapmanız gereken sitenizin bazı ayarlarına göz atmanızdır. Bu ayarlar Meta Tag (Anahtar Kelime), Tittle (Başlık), Description (Açıklama) ve URL yapınızın ayarlarıdır. Bu ayarlamaları yapmak sitenize neler sağlar? Öncelikle kullanıcılar arama motorunda bir arama yaptıklarında karşılarına çıkan içeriklerin başlıklarını inceler, açıklamalarına bakarlar ve bu içeriğin işlerine yarayıp yaramadığını değerlendirirler. Yazdığınız makale ne kadar iyi olursa olsun. Kullanıcı bunu Açıklama (Description) ve Başlık (Title) kısmında görmüyorsa o içeriği tıklama oranı çok az olacaktır.

Mega Tag : Arama motorlarının sitenizi tanımasını sağlayan kodlardır. Yani aranma motoruna sayfamda bu anahtar kelimeler ile içerik bulunuyor mesajı vermenizi sağlar.

1- BAŞLIK (Tittle) : Sitenizin tarayıcı sekmesinde görülecek arama motoru sonuçlarını etkileyen,  Kullanıcıların dikkatini çekecek ilk unsurdur. Sitenizle alakalı anahtar kelimeleri içermeli ve mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Dikkat çekmek için siteniz ile alakasız başlık kullanırsanız Googel bunu algılar ayrıca kullanıcıya üzerindeki başlıktan farklı bir içerik sunduğunuzda sitenizin oturum oranı azalır.

Başlık Nasıl Olmalı ?

·         İçeriğinizle alakalı olmalı

·         Anahtar kelimeyi en az bir kere içermeli

·         Anahtar kelime ile başlamalı

·         En fazla 60 karakter olmalı

·         En az 3 kelimeden, en fazla 5 kelimeden oluşmalı

·         H1 etiketi yalnızca bir defa anahtar kelime ile başlamalı

·         Alt başlıklar H3, H4 şeklinde belirlenebilir.

2- AÇIKLAMA (Description) : Sayfamda bu konuyu anlatacağım dediğiniz kısımdır. Mümkün olduğunca kısa olmalı ve yazdığınız içeriği anlatmalıdır. Sayfa açıklamalarının (Description) dolu olduğuna ve hedeflediğiniz kelimeleri içeriyor olduğuna dikkat edin.

Açıklama Nasıl Olmalı ?

·         Anahtar kelimeyi içermeli

·         Anahtar kelime ile başlamalı

·         En fazla 160 karakter olmalı

·         H2 etiketi yalnızca açıklama kısmında kullanılmalı

Makalelerin yazım olarak sadece SEO için uygun olması yeterli değildir. Makalelerinizin yazım biçimi, anahtar kelimelerinizin uygunluğu, Anahtar Kelime (Meta Tag), Açıklama (Description) ve URL yapınız uygun olsa dahi SEO için uyumlu olduğunu varsayamayız. Çünkü Google, kullanıcıdan daha zekidir ve içeriğin kullanıcının faydasına olup olmadığını belirli kurallara göre test eder. Bu sebeple yazım olarak dikkat ettiğimiz noktalara içeriğin anlamlı olması konusunda da dikkat edilmelidir.

Kullanıcılar makalenizi arama sonuçlarında üst sıralarda görüp siteye geldiklerinde eğer içeriğiniz onlar için anlamsız fakat Google için anlamlı olduğunu düşündüğünüz birçok cümle içeriyorsa Google kullanıcıların hemen çıkma oranlarına göre sizin için bir değerlendirme yapacaktır. Zaten site sahipleri çeşitli analitik araçları ile “Bounce Rate” yani hemen çıkma oranlarını öğrenebilirler. Eğer ki içeriğiniz kullanıcıya faydalı olacak bir içerik değilse Google sizin arama sonuçlarını manüpile ettiğinizi algılıyor durum tabi ki sizin aleyhinize oluyor. Çünkü aynı kullanıcılar arama motorunda tekrar kendilerine faydalı olacak içeriği aradıkları zaman Google sizin içeriğinizin faydalı olmadığının sağlamasını yapmış oluyor.

3- İÇERİK : İçerik, en önemli Google sıralama faktörlerinden biri ve en temel SEO kurallarındandır. Özellikle son yıllarda, Anahtar Kelime odaklı içerikten, doğal dilde yazılan ve daha alakalı içeriklere doğru bir kayma görülüyor. Araştırmalara göre, ilk 20 sorgudan sadece %53’ünün Başlık (Title) etiketinde ve açılış sayfalarının %40’ından azının h1’lerinde Anahtar Kelimelere sahip olduğu tespit edildi. Bu oranlar, Google’ın içeriği alaka düzeyinin artık Anahtar Kelimelerin önünde değerlendirdiğini açıkça göstermektedir.

İçerik yazımında dikkat edilecek en önemli konu içeriğinizin özgün olması ve anahtar kelimeleri içermesidir. Orijinal bir içerik kullanıcıların sitenizle daha fazla ilgilenmesini ve size güvenmelerini sağlar. Ayrıca arama motorları sürekli tarama yaparak kopya içerikleri tespit etmektedirler. Eğer içeriğinizde kullandığınız cümleler size ait değilse arama motorlarında üst sıralarda yer almak yerine aşağılara çekilebilirsiniz. Bu nedenle bir içerik oluşturmadan önce konu ile ilgili iyi bir araştırma yapmalı ve kendi cümlelerinizden oluşan orijinal bir içerik oluşturmalısınız. İçerik Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) ve Click-Through Rate (Tıklama Oranı) gibi sıralama faktörlerinden etkilenir. En iyi sonuçlar için, içeriğin hem cevap arayan kitle için kapsamlı hem de alakalı olduğundan emin olunmalı. Araştırmalar ayrıca daha çok detaya girebildiği için uzun içeriklerin kısa içeriklere  göre daha iyi olduğunu gösteriyor.

Ayrıca içeriğimizin talep görmesini ve okunmasını istiyorsak ilgili güncel gelişmeleri takip ederek bu konular hakkında yazılar yazmamamız gerekmektedir. Herkes tarafından bilinen konuların dışında az bilinen, merak edilen konularda yazmamız daha doğru olacaktır. Bunun için blog sitelerinden, yabancı kaynaklardan araştırmalar yaparak güncel konuları takip edebilirsiniz.

200c80e4d66-cf93-42d3-8327-bb43ceff9a3d.jpg
30026023e2c-7bdb-4400-bdd1-2f36cda4ca78.jpg

İçerik Nasıl Olmalı ?

·         Anahtar kelimeyi içermeli ve içeriğin ilk 50-100 kelimesi ile son 50-100 kelimesi arasında bulunmalı

·         Anahtar kelime %2,5-3 oranında kullanılmalı

·         İçeriğin görsellerinden en az 1’inin alt etiketi anahtar kelime olmalı

·         Anahtar kelime, içerikte kalın, italik ve altı çizik olarak yer almalıdır.

·         İçerik 300 – 650 kelime arası olabilir.

·         İçerikte anahtar kelime ile linklenen bir giriş birde çıkış linki olmalıdır.

4- ANAHTAR KELİMELER (Meta Tag) : Anahtar kelime kullanımında dikkat edilecek en önemli unsur anahtar kelimelerin doğrultusunda yazı içerisine dağıtılmalıdır. Yazının ilk paragrafında daha yoğun olmak sureti ile yazının başında ortasında ve sonunda mutlaka anahtar kelime geçirilmelidir.

5- BACKLİNK (Bağlantı Kurmak) : Backlinklerde önemli bir sıralama faktörüdür. Googel, iyi linkleri, kullanışsız ve alakasız linklerden farklı değerlendiriyor. Backlink aldığınız platform konuyla alakalı ve yetkinse daha fazla bağlantı sitenizin trafiği için iyi olacaktır. Backlink almanın birçok farklı yolu olmakla birlikte temelini içerik pazarlaması oluşturuyor. Bunun için;

1.       Adım; Kaliteli İçerik Oluşturmak

2.       Adım; Tanıtmak

Ayrıca,

·         İçeriğinizin kaç tane linke sahip olduğunu ve bu linklerin kalitesini inceleyin

·         Backlink almak için başkalarıyla kaliteli ortaklık kurun

·         Spam ve kalitesiz linklerden kurtulun

·         Linklerin self link olarak adlandırdığımız arama motorları tarafından sevilen linkler olduğuna dikkat edin.

6- ALT ETİKETİ : Sayfanın yüklenmesini yavaşlatacak görsellerden kaçının ve görsellerin açıklamalarının (alt etiketinin)  dolu olduğuna dikkat edin. Alt etiketinin önemi arama motorları için oldukça büyük.  Arama motorları görsellerinizi arama sonuçlarına yansıtmak için alt etiketinde ne yazdığına ve bu dosyanın adının ne olduğuna bakar. Bu nedenle yüklediğiniz görsele ait Alt etiketini eklemeyi unutmayın ve bu görseli doğru bir şekilde adlandırın. Örneğin:

şeklinde bir kullanım doğru olacaktır.

Ayrıca görsel ismi yazı ile alakalı olarak belirtilmelidir. Görsel isminiz yazı ile alakasız olduğu takdirde Google görsel arama sonuçlarında makalenize ulaşabilecek kullanıcıların size ulaşması olanaksız olur. Örnek verirsek moda hakkında bir makale yazdınız fakat görselinizin adında moda anahtar kelimesini geçirmediğiniz takdirde Google görsel arama sonuçlarında o kelime ile ilgili arama yapıldığında görseliniz diğerlerine göre daha alt sıralarda yer alır.

7- SİTE HARİTASI : Mutlaka Site Haritasının oluşturulup sitenin ana dizininde yer alması gerektiğine dikkat edin.

8- İÇ BAĞLANTILAR : İç bağlantılar sitenizin daha kategorilenmiş ve düzenli görüntülenmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda kullanıcıların aradıklarını daha çabuk bulmalarına da yardımcı olacaktır. Markaya göre sıralama veya kategoriler halinde sıralanmış ürünler ile kullanıcılarınız daha iyi bir gezinme deneyimi yaşayacaklardır. Bunun yanı sıra,  yazılarınızın sonuna koyacağınız alakalı makale bağlantıları veya bir e-ticaret sitesiyseniz alakalı ürün bağlantılarıyla da hem kullanıcılarınızın daha fazla gezinmesini hem de arama motorlarının bu sayfaları daha fazla taramasını sağlayabilirsiniz.

 

9- URL : Sayfanızın Teknik olarak hangi yapı ile diğer sayfalara bağlı olduğunu gösterir. URL’de anahtar kelime geçirilmelidir ve kısa tutulmalıdır. Sitelerde normal şartlarda URL ayarları yapılmadığında makaleleriniz belli rakamlara göre gözükür. Örneklendirirsek bu ayarı yapmadığınızda site adından sonra kategori adınız ve arkasından yazı 201,202,203 gibi rakamlarla gelir (rakamlar örnek olarak verilmiştir) URL ayarınız yapıldığında ise site URL’sinden sonra kategori ve makale adınız gelir.

Sonuç olarak internet dünyası her geçen gün gelişip karmaşıklaşsa da web sitenizi bahsettiğimiz faktörler ile geliştirmeye öncelik verip doğru şekilde uygularsanız web sitenizin arama sonuçlarında ki yükselişine tanık olmanız kaçınılmaz olacaktır. Web Sitenize SEO uyumlu makale yazmak Web sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşımaya yardımcı olur. Yazdığınız makalelerin sayısı, niteliği, özgünlüğü ve kullanıcılara sağladığı fayda SEO için en etkili kriterlerin başında gelmektedir.



Yönetim Paneli

Nemutlu Yazılım uzman ekibi ile ihtiyaç duyduğunuz yazılımlar için sizlere profesyonel çözümler sunar.

  • Mobil Uyumlu

    Kullanmış olduğumuz tüm alt yapılar mobil ve tablet uyumludur.

  • Güncel Yazılım

    Tüm alt yapılarımızı günce yazılımlar ile geliştirmekteyiz.

  • Kolay Kullanım

    Geliştirmiş olduğumuz yazılımları kullanıcıların rahatlıkla kullanabilmesi için tasarladık.

Size özel yazılımlar

Özel yazılımlar ile proje risklerini en aza indirerek oluşabilecek başarısızlıkların, en önemlisi de zamandan tasarruf sağlayarak maddi kayıpların önüne geçebilirsiniz. Web tabanlı uygulamalarda işinizin, günün bilişim teknolojilerinin sağladığı gücü arkasına almasını sağlayabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Güncel Yazılımlar

Yeni nesin yazılımlar ile dinamik ve yönetilebilir projeler geliştiriyoruz.

asp
swift
android
java
html
sqll
Planlama

Projeniz için fizibilite çalışması yapılır ve proje planlaması yapılır.

Analiz

Çeşitli yazılım geliştirme metodojileri ile kullanım dökümanları oluşturulur.

Tasarım

İhtiyaçların giderilmesi halinde sistemin tasarım aşamasına başlanır.

Kodlama ve Test

Tasarım aşamasından sonra kodlama ve test aşamsına geçilir.

Teslim ve Bakım

Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra teslim aşamsına geçilir. Daha sonra oluşabilecek eksiklikler bakım aşamasında giderilir.

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, genel olarak ticari ilişkilerde kullanılan ve borç-alacak işlemlerinin takip edildiği hesap anlamına gelir. İşletmeler arasında [...]

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim (cloud computing), internet üzerinden bilgisayar sistemlerine erişim sağlayarak veri depolama, veri yönetimi ve işlemleri gerç [...]

Yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize kayıt olun

Check your email

We sent you an email with a link to get started. You’ll be in your account in no time.